Begrijp je klachten: meer dan alleen symptomen:
Veel drukbezette vrouwen worstelen dagelijks met vage gezondheidsklachten – van een opgeblazen buik en wisselende hormonen tot chronische vermoeidheid en huidproblemen of een overbelaste lever. Het is frustrerend als je je niet fit voelt, terwijl je toch “gezond” leeft. Vaak belandt men bij de huisarts of specialist en krijgt men te horen: “Alles ziet er normaal uit, probeer deze medicijnen maar.” Reguliere geneeskunde richt zich namelijk meestal op symptoombestrijding, bijvoorbeeld met pijnstillers bij hoofdpijn of ontstekingsremmers bij eczeem. Dat kan tijdelijk verlichting geven, maar het onderdrukt alleen het signaal – de onderliggende oorzaak blijft onopgelost.
Stel je lichaam eens voor als een waarschuwingslampje in de auto: je hoofdpijn, eczeem of extreme vermoeidheid zijn signalen van je lichaam dat er iets uit balans is. Alleen het lampje verwijderen (de klacht dempen) lost de motorstoring niet op. Toch gaat reguliere zorg vaak zo te werk: het pakt het symptoom aan in plaats van de reden waarom dat symptoom er is.
Verborgen triggers: wanneer klachten een signaal zijn
Symptomen komen niet uit de lucht vallen – vaak liggen er verborgen triggers aan ten grondslag die in een druk bestaan makkelijk over het hoofd gezien worden. Laten we een paar voorbeelden bekijken:
- Migraine-aanvallen: Heb je wel eens zware migraines? Dan krijg je waarschijnlijk medicatie om de pijn en misselijkheid te onderdrukken. Maar migraine is vaak een reactie op triggers als stress, bepaalde voedingsmiddelen of hormonale schommelingen. Onderzoek toont aan dat veelvoorkomende migraine-uitlokkers stress en hormonale veranderingen zijn. Ook voeding (zoals oude kazen, chocolade, rode wijn) kan een rol spelen. Een pijnstiller of triptaan pakt die triggers echter niet aan – de volgende aanval ligt op de loer zodra de omstandigheden er weer naar zijn.
- Eczeem en huidklachten: Bij eczeem krijg je meestal een corticosteroïdenzalf om de ontsteking in de huid te remmen. Dit kalmeert de huid tijdelijk, maar waarom reageert je huid zo heftig? Vaak speelt de darmgezondheid mee. Wist je dat wetenschappers de gut-skin axis hebben ontdekt – een connectie tussen je darmflora en je huid? Veel huidaandoeningen (waaronder atopisch eczeem) gaan samen met een verstoorde darmmicrobiota. Met andere woorden: een dysbalans in je darmen kan zich uiten op je huid. Stress en voeding kunnen die balans verstoren en zo eczeem triggeren. Smeerzalfjes maskeren dan de uiting, maar lossen de disbalans in de darm niet op.
- Altijd moe (energieklachten): Voel je je ondanks genoeg slaap voortdurend uitgeput? In de reguliere zorg krijg je misschien te horen dat je “gewoon wat meer moet rusten” of een vitaminepil moet nemen. Maar vermoeidheid is vaak multifactorieel. Zo kan chronische stress je uitputten én direct je energieniveau beïnvloeden via hormonen (daar komen we zo op terug). Ook kan een sluimerende leveroverbelasting een rol spelen. Je lever is namelijk cruciaal voor je energiestofwisseling; als de lever niet goed werkt, hoopt “afval” zich op in je lichaam wat je moe en futloos maakt. Sterker nog, de lever maakt normaal gesproken belangrijke stofjes voor je metabolisme en breekt gebruikte hormonen af – gebeurt dat niet goed, dan raak je uit balans en blijf je je uitgeput voelen. Reguliere checks (zoals bloedprik) laten niet altijd zien dat je lever het zwaar heeft, en je krijgt algauw te horen dat er niets mis is. Toch voel jij de impact elke dag.
Deze voorbeelden laten zien hoe onderliggende triggers gemaskeerd kunnen worden. Pijnstillers nemen de pijn weg, crèmes nemen de jeuk weg, cafeïne maskeert je moeheid – maar de oorzaak blijft. Uiteindelijk kunnen klachten terugkeren of chronisch worden, omdat het signaal steeds opnieuw de kop op steekt.
Reguliere vs. Natuurlijke aanpak: wat is het verschil?
Het verschil tussen reguliere en natuurlijke (orthomoleculaire) benaderingen zit ‘m in de kijk op ziekte en gezondheid. Reguliere geneeskunde is geweldig in acute situaties en snelle interventies – denk aan een antibioticum bij longontsteking of chirurgie bij een gebroken been. Deze aanpak is vaak ziektegericht: een specifiek probleem wordt gelokaliseerd en aangepakt, meestal met medicijnen of een medische ingreep. Bij chronische of vage klachten richt de reguliere arts zich vaak op het onderdrukken van symptomen om je functioneren te verbeteren. Hoewel dat verlichting geeft, wordt er minder gekeken waarom jouw lichaam die klacht geeft. Zoals we zagen, schiet deze symptoomgerichte aanpak tekort als er meerdere factoren meespelen of als de klachten terug blijven komen.
Natuurlijke of orthomoleculaire geneeskunde pakt het anders aan: die is oorzaakgericht. “Orthomoleculair” betekent eigenlijk “de juiste moleculen” – het lichaam voorzien van optimale concentraties voedingsstoffen die het nodig heeft. In de praktijk kijkt een orthomoleculair therapeut of natuurgeneeskundige heel breed naar jouw leven. We onderzoeken je leefstijl, voeding, stressniveau, slaap, omgeving, mindset en zelfs je biochemisch evenwicht (bijvoorbeeld vitaminetekorten, hormoonspiegels, darmflora). Deze benadering ziet het lichaam als één geheel waarin alles samenhangt – klachten kunnen fysiek zijn, maar hebben vaak ook een mentale of emotionele component. Waar de reguliere arts per orgaan of klacht kijkt, kijkt de natuurlijke arts naar het hele plaatje.
Cruciaal is ook de persoonlijke aanpak. In de orthomoleculaire visie bestaat er geen one-size-fits-all; ieder mens is biochemisch uniek. Twee mensen met migraine kunnen een compleet verschillende oorzaak hebben (bij de een bijvoorbeeld stress en magnesiumtekort, bij de ander een voedselintolerantie). De natuurlijke aanpak is dus vaak maatwerk. Via uitgebreide vragen, eventueel labonderzoek, en luisteren naar jouw verhaal wordt gezocht naar waar jouw energie-lek zit. Denk aan een detective die alle aanwijzingen (lichaam én geest) onderzoekt om het echte probleem op te lossen, in plaats van telkens de alarmbel uit te zetten.
Wetenschappelijke inzichten: voeding, stress en hormonen in balans
Deze holistische benadering wordt steeds meer onderbouwd door wetenschap. We leren bijvoorbeeld dat voeding en ontsteking nauw samenhangen, en dat stress hormonen en darmgezondheid sterk beïnvloedt. En hier komt duidelijk naar voren waarom een symptoomgerichte aanpak tekortschiet – leefstijl blijkt enorm belangrijk voor hoe we ons voelen.
Voeding als medicijn (of gif): “Laat voeding uw medicijn zijn,” zei Hippocrates al, maar pas recent bevestigen studies hoe waar dat is. Chronische klachten staan vaak in verband met laaggradige ontstekingen in het lichaam. Wist je dat wat je dagelijks eet die ontstekingsprocessen kan voeden of juist remmen? Een dieet vol sterk bewerkte producten – witte broodjes, friet, suikerhoudende dranken, veel rood en bewerkt vlees – kan een constante ontstekingsreactie in je lichaam in de hand werken. Dit soort voeding wordt ook in verband gebracht met welvaartsziekten als diabetes en hartziekte, waarin ontsteking een onderliggende rol speelt. Aan de andere kant kan een anti-inflammatoir dieet
Je lijf tot rust brengen. Veel groenten en fruit, gezonde vetten (zoals olijfolie, avocado), noten, vette vis en volle granen leveren antioxidanten en omega-3 die ontstekingen tegengaan. Het mooie is: zelfs los van gewichtseffecten zien onderzoekers dat de keuze voor gezonde onbewerkte voeding direct samenhangt met minder ontstekingsmarkers in het bloed. Met andere woorden, je kunt via voeding letterlijk het vuurtje van inflammatie doven of aanwakkeren. Dit heeft impact op klachten als gewrichtspijn, huidproblemen, migraine en meer. Reguliere artsen schrijven bij ontstekingsklachten vaak medicijnen voor, maar verzuimen te wijzen op dit krachtige instrument – jouw dagelijkse voeding – om de oorzaak (ontsteking) aan te pakken.
Stress: stille saboteur van hormonen en darmen: Druk zijn en stress “hoort er nou eenmaal bij” denken we vaak. Toch heeft chronische stress een enorme invloed op je fysieke balans. Wanneer je gestrest bent, maakt je lichaam stresshormonen aan zoals cortisol en adrenaline. Kortdurend is dat niet erg, maar veel vrouwen staan continu “aan”. Het gevolg? Je lichaam blijft in de vecht-of-vlucht stand en dat verstoort bijna alle processen. Te veel cortisol kan bijvoorbeeld je spijsvertering vertragen of ontregelen en je hormoonhuishouding ontregelen. Het is geen toeval dat bij langdurige stress klachten ontstaan als prikkelbare darm (PDS of IBS), maagzuurproblemen, hoofdpijn, slaapproblemen en cyclusklachten. Je stressrespons onderdrukt de vertering en voortplanting (want in de oertijd was dat niet nodig tijdens gevaar) – chronische stress betekent dus chronisch slechte vertering en hormonale disbalans. Studies laten zelfs zien dat aanhoudende stress de samenstelling van je darmflora verandert; goede bacteriën nemen af, “slechte” gedijen beter. Dit noemen we dysbiose, wat weer leidt tot minder goede vertering, meer ontsteking en zelfs verandering in je stemming (de darm en hersenen communiceren immers voortdurend). Alsof dat nog niet genoeg is, kan stress de darmwand “lek” maken – ook wel leaky gut genoemd – waardoor ongewenste stoffen je bloedbaan in lekken en je immuunsysteem voortdurend wordt getriggerd. Geen wonder dat je je beroerd voelt! Kortom, stress is niet “alleen maar in je hoofd”: het heeft een biochemisch domino-effect op je lijf. Een holistische aanpak besteedt hier serieus aandacht aan met bijvoorbeeld stressmanagement, mindfulness, aanpassingen in hoe je eet en wat je eet, zonlicht, bioritme of aanpassingen in je agenda. Dat is iets wat een pilletje nooit kan vervangen.
De cruciale rol van de lever: Tot slot verdient de lever speciale aandacht. Dit orgaan wordt vaak vergeten bij vage klachten, terwijl het een echte held in je lichaam is. De lever wordt wel het werkpaard genoemd, omdat hij honderden functies vervult – van ontgifting tot energieregulatie. Alles wat je eet, drinkt, smeert en inademt wordt vroeg of laat door je lever verwerkt. Denk aan alcohol, medicijnen, pesticiden, maar ook je eigen afvalstoffen. Sterker nog: zelfs je eigen hormonen en stresschemicaliën moeten door de lever afgebroken worden zodra ze hun werk gedaan hebben. Overtollig oestrogeen, histamine, adrenaline, cortisol – je lever ruimt het op. Gebeurt dat niet goed, dan blijven die stoffen circuleren en kunnen ze problemen geven: niet afgebroken oestrogeen kan bijvoorbeeld leiden tot een hormonale disbalans (denk aan PMS, hevige menstruaties, gewichtstoename). Niet afgebroken cortisol houdt je stressreactie in stand. Je lever is dus essentieel voor een goede hormoonbalans. Daarnaast is de lever een opslagplaats voor vitamines (A, D, B12 en meer) en mineralen, en zorgt hij voor de aanmaak van gal. Gal is nodig om vetten te verteren én werkt als een soort natuurlijk desinfectiemiddel in je darmen – het houdt de bacteriebevolking in toom. Wanneer je lever het zwaar heeft (door bijvoorbeeld een ongezond dieet, chronische stress of toxische belasting), kun je allerlei klachten krijgen: vermoeidheid, hormonale klachten, spijsverteringsproblemen, huiduitslag, noem maar op. In de reguliere zorg wordt zelden naar de lever gekeken behalve bij duidelijke leverziekten. Een natuurlijke benadering daarentegen, zal altijd je lever ondersteunen – bijvoorbeeld met de juiste voeding (bitterstoffen, groenten, eiwitten), een heleboel effectieve kruiden kruiden en zo nodig zelfs suppletie – zodat dit cruciale orgaan zijn werk goed kan doen en jouw lichaam in balans kan komen. Al ooit van Oligo suppletie gehoord?

Natuurlijk je klachten de baas + persoonlijke noot
Je merkt het: je lichaam is één samenhangend systeem. Wat we eten, hoe we denken en leven, werkt door tot in onze cellen en organen. Reguliere geneeskunde richt zich vaak op één puzzelstukje tegelijk, terwijl de hele puzzel bekijken nodig is om blijvend resultaat te krijgen. Natuurlijke, orthomoleculaire geneeskunde in combinatie met westerse, ayurvedische, chinese en andere oosterse geneeskunde kijkt naar die hele puzzel en gaat op zoek naar de wortel van je klacht. Dit noem ik BIOHACKEN. Waarom? Omdat je kijkt, analyseert, onderzoekt, nieuwsgierig bent naar de biologie van het individu en dan pas gaat kiezen bijsturen. Onderbouwder kan het eigenlijk niet?! We kiezen alleen niet voor de “rotzooi” die medicatie genoemd wordt.. Het is geen “quick fix” met een pil, maar juist een route naar duurzame gezondheid, waarbij je je lichaam geeft wat het écht nodig heeft om te herstellen. Dit betekent soms je leefstijl durven aanpassen – minder suiker, meer beweging, ontspanning inplannen – maar de beloning is het waard: meer energie, een rustigere buik, hormonen in balans en een lever die optimaal functioneert.
Persoonlijke noot van Melissa: Ik heb in mijn praktijk zó veel vrouwen gezien die van het kastje naar de muur werden gestuurd. Telkens andere medicijnen, zalfjes of het advies “leer er maar mee leven”. Ik wil dat je weet dat je klachten serieus genomen mogen worden. Ze zijn geen aanstellerij en het is níet normaal om je elke dag beroerd te voelen. Jij bent als vrouw een krachtig en hardwerkend mens die het verdient om echt gehoord te worden. Jarenlang kampte ik zelf ook met PCOS, PDS en vele vage klachten terwijl ik alles “volgens het boekje” deed. Pas toen ik naar de kern ging kijken – mijn voeding, stress, onderliggende tekorten, mijn organen en routine – brak ik de vicieuze cirkel. Die ervaring gun ik jou ook. Je hoeft het niet alleen te doen en je hóeft je niet neer te leggen bij halve oplossingen. Er is een natuurlijke weg naar verbetering, en jouw lichaam kan vaak verbazingwekkend goed herstellen als het de juiste ondersteuning krijgt
Voel je dat dit verhaal over jou gaat? Als jij je herkent in deze klachten en ze eindelijk bij de oorzaak wilt aanpakken, nodig ik je van harte uit om het 1:1 Biohack-traject van VitalFix te ontdekken. In dit persoonlijke traject gaan we samen op zoek naar wat jouw lichaam nodig heeft – van uitgebreide analyses tot een op maat gemaakt leefstijlplan.
“Melissa zegt vaak; Find (vind) – Fix (los op) – Flourish (groei en bloei) – Vital Freedom (Vrijheid voor een vitaal en krachtig leven, precies wat je verdient)”
Je staat er niet alleen voor: ik begeleid je stap voor stap naar meer energie, een happy buik, hormonen in balans en een krachtige gezondheid. 💚 Neem die stap voor jezelf – je bent het waard om je weer helemaal vitaal en krachtig te voelen!
Bij VitalFix gaan we nog een stapje verder
Bij VitalFix geloven we sterk in de kracht van orthomoleculaire therapie en een holistische benadering van gezondheid. Onze orthomoleculair therapeut heeft een uitgebreide studie- en werkachtergrond in voeding, gezondheidszorg (westers en oosters) en ontwikkelingspsychologie. Met een kennis van zowel westerse als oosterse geneeskunde, zijn we in staat om onze cliënten verschillende behandelingsopties te bieden en hen te begeleiden op weg naar optimale vitaliteit. Hiervoor hebben we onze eigen VitalFix methode ontwikkeld, waarbij op holistische wijze aandacht gegeven wordt aan de VitalFive. (zie afbeelding hieronder).
Of je nu te maken hebt met specifieke gezondheidsklachten, je gezondheid wilt verbeteren, of gewoon meer wilt weten over hoe je jouw lichaam het beste kunt voeden, bij VitalFix staan we klaar om je te helpen. Neem vandaag nog contact met ons en maak vrijblijvend kennis met Melissa. Wij staan klaar om jou uit te leggen wat orthomoleculaire therapie voor jou zou kunnen betekenen!

Meer informatie over jouw gezonde leefstijl?
Wist je dat Melissa als orthomoleculair therapeut ook advies, coaching en training aanbiedt?